Hoe grasparkiet tam maken?

Het tam maken van je grasparkiet vraagt veel vertrouwen van je grasparkiet. Het is van groot belang om veel geduld te hebben en er voldoende tijd aan te besteden. Voor je je grasparkiet gaat tam maken is het heel belangrijk om je grasparkiet te laten wennen aan zijn/haar nieuwe omgeving. Alles is nieuw voor je grasparkiet dus is het belangrijk om je grasparkiet eerst te laten wennen.

Voor je start met tam maken moet je kijken of je grasparkiet al zelfstandig zijn voer en drinkbakje kan vinden. Is dit zo dan kan je besluiten dat je grasparkiet gewend is aan zijn nieuwe omgeving. Nu kan je rustig aan het tam maken beginnen.

De GOUDEN regel is dus: Eerst je grasparkiet laten wennen aan de omgeving alvorens we gaan tam maken. Wennen aan de omgeving is bovendien een onderdeel van het tam maken. Er is geen haast bij het tam maken van je grasparkiet. 

Rustige bewegingen.

Grasparkieten houden niet van snelle en plotse bewingen in en buiten de kooi. Het is dus belangrijk dat je traag met je handen gaat bewegen als je in de buurt van je grasparkiet komt. Je kan best starten met tam maken door je hand rustig op de kooi te leggen en vervolgens korter naar je grasparkiet toe bewegen. Wanneer je grasparkiet schrikt moet je je hand laten liggen en niet meteen gaan verwijderen van de kooi. Dit is belangrijk omdat de grasparkiet anders zijn schrikkend gedrag gaat koppelen aan het wegnemen van de hand. hij kan dus zijn gedrag gaan koppelen aan het wegnemen van de hand en dit kan het tam maken gaan bemoeilijken. 

Als je grasparkiet niet schrikt en rustig blijft zitten terwijl je hand op de kooi ligt, dan kunnen we rustige bewegingen beginnen maken rondom de kooi. Blijft hij nu ook rustig zitten dan gaan we met 1 van onze vingers door de tralies naar de grasparkiet toe bewegen. Als je grasparkiet schrikt dan wacht je tot hij weer gekalmeerd is voor je je vinger weer uit de kooi gaat bewegen. Ook hier weer om zijn schrikkend gedrag niet te koppelen aan het bewegen van de vinger.

Bijten van de grasparkiet.

Soms kan het zijn dat je grasparkiet gaat pikken als je hem probeert tam te maken. Dit is niet erg want dit doe ze namelijk uit nieuwsgierigheid. Probeer dus je hand of vinger niet te verwijder uit of van de kooi. Als je dit toch zou doen hou er dan rekening mee dat je grasparkiet dit gedrag kan koppelen aan het verwijderen van de hand of vinger. Je grasparkiet kan dus een soort van bijt gewoonte gaan ontwikkelen telkens je je hand in of op de kooi gaat leggen. Mocht je toch je hand hebben verwijderd na je grasparkiet je probeerde te bijten, dan is het zeer belangrijk opnieuw je hand in of op de kooi te leggen en vervolgens deze keer je hand niet te verwijderen. (Je moet je natuurlijk niet laten overbijten door je grasparkiet 🤣). Als je grasparkiet agressief is verwijder je hand dan rustig uit of van de kooi en neem vervolgens een dagje pauze. 

Sommige parkieten kunnen bijtend gedrag vertonen omdat ze angstig zijn. Dit kan een reden zijn om genoeg pauzes te nemen en je parkiet eerst te laten wennen aan jou en zijn/haar omgeving. 

Je grasparkiet op je vinger laten zitten.

Dit is de droom van bijna elke grasparkiet liefhebber. Maar hoe begin je hier aan? Het antwoord is eigenlijk heel simpel. Als je met je hand in de kooi kan zonder dat je grasparkiet gaat schrikken dan kan je je vinger rustig voor je grasparkiet houden. Je kan wachten en hopen dat je grasparkiet op je vinger klimt maar dit kan soms lang duren. Je kan ook je vinger rustig tegen het buikje van je grasparkiet drukken waardoor je grasparkiet de reflex kan krijgen om op je vinger te klimmen. Als het gelukt is om je grasparkiet op je vinger te laten zitten, dan is herhaling zeer belangrijk. 

Tam maken met trosgierst.

Het is een algemeen gegeven dat bijna elke grasparkiet dol is op trosgierst. Het kan dus belangrijk zijn om bij het tam maken van je grasparkiet trosgierst te gebruiken. Als je start met trosgierst is het belangrijk om dit eerst van buitenaf de kooi te doen. Je steekt een klein stukje trosgierst door de tralies van de kooi en wacht tot je grasparkiet ervan gaat eten. Dit kan soms moeizaam gaan in het begin. Probeer het 3 maal per dag te herhalen en uiteindelijk zal je grasparkiet komen eten van de trosgierst.

Wanneer je grasparkiet durft te eten van de trosgierst is het tijd voor de volgende stap. neem wat trosgierst tussen je vingers. (een steeltje trosgierst). Doe nu rustig het deurtje van de kooi open en laat je hand rusten op de kooi. Wanneer je grasparkiet eet van de trosgierst kan je besluiten dat hij/zij aan het wennen is aan de trosgierst. Nu kan je telkens de trosgierst iets korter naar je hand toe bewegen tot dat je grasparkiet uiteindelijk op je hand gaat zitten en van de trosgierst zal eten. Op dit punt heb je al enorm veel bereikt met het tam maken van je grasparkiet. 

Grasparkiet uit de kooi.

Veel grasparkiet liefhebbers dromen van een kamer/ruimte waar hun grasparkieten rondvliegen en vervolgens op de schouder of handen en armen komen zitten. Dit is echter mogelijk nadat je je grasparkiet hebt leren zitten op je hand of vinger en dit dan ook vlot doet. Het is niet omdat je grasparkiet 1 maal op je hand of vinger heeft gezeten, dat hij/zij nu klaar is om in een ruimte rond te vliegen en op je hand of vinger te komen zitten. In de praktijk zal je dan zien dat je grasparkiet niet op je hand komt zitten. 

Alvorens we beginnen met de grasparkiet uit de kooi te halen is het belangrijk dat we gaan kijken of de ruimte veilig is. Sluit ramen en deuren en verwijder andere huisdieren uit de ruimte. Probeer gordijnen te sluiten omdat je grasparkiet de neiging kan hebben om tegen je raam te vliegen, dit kan soms zware gevolgen hebben op de gezondheid van je grasparkiet. 

In het begin kan men soms wat meer moeite hebben om de grasparkiet terug in zijn/haar kooi te krijgen. De kamer wat verduisteren kan hier soms mee helpen omdat je grasparkiet dan denkt dat het avond wordt en vervolgens de kooi gaat opzoeken om te slapen. Een grasparkiet ziet niet goed in het donker en zal dus een veilige plaats (de kooi) moeten opzoeken om te slapen. 

Stappenplan om je grasparkiet tam te maken.

Nu weet je waar je rekening moet mee houden als je je grasparkiet wil tam maken. Soms kan het voor sommige mensen toch handig zijn om een stappenplan te hebben om hun grasparkiet tam te maken. Laten we dit voor jou even opsommen. Zodat jij kan beginnen met het tam maken van je grasparkiet. 

Stap 1: laat je grasparkiet wennen aan jou en je omgeving.

Voor je begint aan de de training is het belangrijk om je grasparkiet te laten wennen aan jou en je omgeving. Dit doe je best door rustig naast de kooi gaan te zitten. Doe dit tien minuten of zelfs iets langer en dit gedurende tien dagen na elkaar zodat je in totaal aan honderd minuten komt. Het is heel belangrijk dat je geen luide muziek gaat luisteren of andere dingen gaat doen waardoor je grasparkiet kan schrikken. Het is echt de bedoeling dat je grasparkiet gaat wennen aan jou aanwezigheid dus probeer dit dan ook op een rustige manier te doen. 

Stap2: Beweeg je hand over de kooi.

Voor het tam maken van je grasparkiet is het heel belangrijk dat je grasparkiet geen bang heeft van handen. Om dit doel te bereiken gaan we onze handen rustig over de kooi bewegen. Je gaat merken dat je grasparkiet in het begin wat onwennig is en gaat beginnen fladderen of zelfs rondvliegen in zijn/haar kooi. Dit is perfect normaal in het begin. Het is aan jou om zo rustig mogelijk over de kooi te bewegen met je handen en dit zolang de grasparkiet gewend is aan jou handen. Je zal dan gaan merken dat je grasparkiet rustig blijft zitten en vervolgens niet meer gaat schrikken van handen die zich buiten de kooi bevinden. Herhaal dit proces tot je merkt dat je grasparkiet niet meer schrikt van je handen die zich buiten de kooi bevinden. 

Stap 3: associeer je handen met voedsel.

Wanneer je handen de kooi betreden kan dit voor je grasparkiet een angstige ervaring zijn. Je grasparkiet zal denken dat je handen een gevaar voor hem/haar zijn. Daarom is het zeer belangrijk dat we onze handen gaan associëren met voedsel. Hoe doen we dit? We doen dit het beste door telkens we de kooi betreden, voedsel te plaatsen in de kooi. Je plaatst dus een kommetje met water en voeder in de kooi en neemt vervolgens wat trosgierst tussen je vingers. Je laat je hand rusten op de bodem van de kooi met de trosgierst in je hand. Dit proces herhaal je tot je grasparkiet ervan gaat eten. Je moet er rekening mee houden dat het soms lang kan duren. Het is dus heel belangrijk dat we dit proces volhouden. Wanneer we te direct de grasparkiet willen tam maken kan dit gevolgen hebben op het vertrouwen van je grasparkiet.

Wat is trosgierst?

Trosgierst of  Vossestaartgierst is een éénjarig gras dat gekweekt wordt als voedsel voor mensen. Het is een feit dat grasparkieten dol zijn op dit voedsel. Wanneer ze de smaak te pakken hebben stoppen ze bijna niet meer met eten. Het is dus ook belangrijk dat je ze niet te veel van deze voeding geeft. 

Stap 4: Eten uit je hand.

Dit is het meest leuke onderdeel van het tam maken van je grasparkiet. Je gaat namelijk je grasparkiet laten eten uit je hand. Je doet dit best door een twijgje trosgierst tussen je vingers te nemen. Wanneer je de trosgierst tussen je vingers hebt ga je rustig de kooi betreden en langzaam naar je grasparkiet bewegen. Je gaat merken dat wanneer je een paar centimeter verwijderd bent van je grasparkiet, je grasparkiet zal beginnen eten van de trosgierst. Je grasparkiet is nu vertrouwen aan het krijgen in je handen.

Herhaal deze stap enkele dagen na elkaar. Soms kan het zijn dat je grasparkiet onmiddelijk op je hand komt zitten. In dit geval ga je naar stap vijf.  

Stap 5: Grasparkiet op je vinger laten eten.

Je grasparkiet is nu al behoorlijk tam maar je wil dat hij/zij op je vinger of hand komt zitten om te eten. Dit is redelijk simpel. Je strekt je wijsvinger uit en plaatst de trosgierst in het midden van je hand tussen je andere vingers. Omdat de trosgierst zich in het midden van je hand bevindt zal je grasparkiet zich moeten verplaatsen op je vinger om aan deze trosgierst te geraken. Wanneer hij dit doet laat je hem zolang als mogelijk zitten. Nu heb je zijn vertrouwen en zal hij in de toekomst veel sneller op je vinger komen zitten om te eten.

Trainingsvideo van grasparkiet.

Herhaling van training.

Om je grasparkiet tam te maken of tam te houden is het belangrijk om je training te herhalen. Het is niet omdat je grasparkiet één maal op je hand of vinger gezeten heef, dat hij/zij nu volledig tam is. Je zal je training dus dagelijks moeten herhalen. 

1 thought on “Hoe grasparkiet tam maken?

Leave a Comment