Grasparkieten kweken

De meeste grasparkietbezitters worden geen grasparkietkwekers. Maar er zijn nog steeds genoeg enthousiastelingen die graag bijdragen aan de steeds groeiende grasparkietenpopulatie van de wereld. Met de juiste materialen en ruimte broeden grasparkieten gemakkelijk en zolang je ze een geschikte omgeving biedt, kun je er meestal op vertrouwen dat de grasparkieten gemakkelijk kweken. En dit zonder veel tussenkomst van jou.

Veel fokkers, vooral diegenen die grasparkieten kweken voor tentoonstellingen, zijn echter op zoek naar de magische formule. Ze zijn op zoek naar ‘de twee’ grasparkieten waarvan het gecombineerde genetische erfgoed zal resulteren in de perfecte showvogel. In een gemengde kudde betekent dit dat je moet proberen om Opaline te combineren met Opaline, Crested with Crested, enz. 

Als het door jou gekozen paar grasparkieten zich niet kunnen hechten, kan het zijn dat de plaats waar ze zich bevinden niet ideaal is. Je zal dus een nieuwe plaats moeten vinden. Geef ze wel een dag of twee voor je de grasparkieten gaat verplaatsen. Het is normaal dat het koppeltje grasparkieten soms wat agressie kan vertonen als ze voor de eerste keer worden samen gezet. 

Het broedseizoen van grasparkieten.

Grasparkieten die in het wild leven, paren in natte lente- en zomerperiodes. Dit betekent dat ze het grootste deel van het jaar in de stemming zijn om te paren. Ze hebben ook langer daglicht nodig om het paringsinstinct te stimuleren. In het Verenigd Koninkrijk koppelen veel fokkers hun grasparkieten in november zodat ze de jongen dan kunnen ringen in het nieuwe jaar. Zo hebben deze fokkers jonge grasparkieten die klaar zijn voor de lenteshows.

Je kan het paren van je grasparkieten stimuleren door gebruik te maken van kunstlicht. Ze hebben gedurende deze tijd 12 uur licht per dag nodig. De Zonnestralen die door uw ramen naar binnen komt is niet voldoende om uw grasparkieten van hun vitamine D-behoeften te voorzien. (zonlicht is een noodzakelijk onderdeel van de vitamine D-metabolisatie). U vindt geschikte fluorescentielampen in een dierenwinkel. Als je niet goed weet waar je moet op letten vraag je best aan andere fokkers om advies.

Grasparkieten kweekleeftijd.

Grasparkieten zijn fysiek in staat om te broeden vanaf 6 maanden. Echter moet je wachten tot ze tien maanden oud zijn. Een jonge grasparkiet zal vaak geen goede ouder zijn. Er is geen haast bij! Als je grasparkieten eenmaal volwassen zijn, kunnen vrouwtjes vier jaar broeden en mannetjes zes.

Nieuwe moeders leggen soms eieren buiten de nestkast. Dit is geen probleem. Je moet wel het ei in hun nestkast leggen om een signaal te geven dat hier de andere eieren moeten gelegd worden. Zodra ze zich op een ei in de gezellige doos heeft gevestigd, herhaalt ze deze fout niet.

Voeding om te kweken.

Een gevarieerd en voedzaam dieet moet een vaste waarde zijn in het leven van uw grasparkieten. U hoeft tijdens het fokken niet het standaardvoer te vervangen. Je moet echter wel zorgen voor een eiwitrijk bijgerecht zoals eivoer als extra gegeven wordt. Dit om de kwaliteit van de kweek te verbeteren. 

Grasparkiet kweekkooi.

Als je veel grasparkieten hebt, moet je ze persoonlijke ruimte geven om te kweken. Dit kan in de vorm van compartimenten in een volière. Je kan het paar ook in een kweekkooi plaatsen. Deze moet minimaal 60 x 40 x 40 cm zijn. De kweekkooi moet wel worden uitgerust met standaard accessoires voor parkieten zoals: ten minste twee zitstokken, een mineraalblok, veel zaad, vers voedsel, water en een nestkast (broedblok). De kweekkooi heeft ook minimum twee deuren nodig. één voor toegang (voor uw hand) en de andere om doorgang van en naar de nestkast mogelijk te maken. Als u de vogels in een kooi fokt, moet het broedblok aan de buitenkant worden bevestigd.

Zodra de jonge grasparkieten groot genoeg zijn (na ongeveer zes weken), moet je ze overzetten naar een grotere kooi of een apart deel van de volière. Deze moet worden voorzien van voldoende voedsel, water en zitruimte.

Het broedblok of nestkast.

Grasparkieten hebben holten nodig om te paren en te nestelen. Dit is iets dat de boomgaten simuleert die ze in het wild prefereren. Nestkasten van hout zijn een perfecte vervanging. Grasarkieten zijn minimalistische nesters, ze hebben niet veel nodig. Ze hebben niet meer nodig dan een droge vloer met wat zacht nestmateriaal om hun eieren te leggen. Als nestmateriaal kan je onbehandelde houtkrullen of versnipperd papier gebruiken.

De bodem van de bak moet een hol gedeelte hebben om de jonge grasparkieten te helpen grijpen. Dit voorkomt de aandoening die bekend staat als spreidvoeten. Deze kan voorkomen wanneer een jonge grasparkiet lang op een harde, vlakke vloer heeft gestaan.

Installeer het broedblok in uw volière of bevestig er een aan de buitenkant van de kooi. Dit moet zo worden gedaan dat het vrouwtje (en later de jonge grasparkieten) toegang heeft tot de kooi.

1 thought on “Grasparkieten kweken

Leave a Comment