Grasparkiet kopen?

Je hebt zin om een grasparkiet te kopen maar je weet niet op welke dingen je allemaal moet letten. Dit is geen probleem. We leggen je even alles uit zodat jij ook kan gaan genieten van de prachtige hobby. 

Hoe zorg je dat je de juiste grasparkiet kiest? Wat is het verschil tussen een mannetje en een vrouwtje? Wat is de juiste voeding voor deze diertjes? Dit zijn allemaal vragen waar we antwoord op proberen geven zodat jij kan starten met het verzorgen van jou grasparkieten. 

Is het duur om grasparkieten te houden?

Het antwoord is heel simpel. Neen. Het houden van grasparkieten is geen dure hobby. Je maakt het zelf zo duur als je wil. Veel geld heb je niet nodig om deze hobby te starten. Wel heb je wat tijd nodig om je grasparkieten tam te maken zodat je er veel plezier aan kan beleven. 

Grasparkieten worden gemiddeld zeven tot tien jaar oud en daar dien je wel rekening mee te houden. het zou jammer zijn dat je deze diertjes zou verwaarlozen omdat je er geen tijd of zin meer in hebt. 

Als je een grasparkiet wil kopen moet je eerst een kooi vinden. Deze kunnen goedkoop maar ook duur zijn. Het hangt allemaal af van wat je juist wil. Uiteraard is het belangrijk dat je de kooi niet te klein koopt, hou daar rekening mee. Wat je uiteindelijk ook zal kopen zijn speeltjes voor je grasparkiet. Dit is een belangrijk gegeven omdat ze zich anders kunnen gaan vervelen. Deze speeltjes zijn meestal vrij goedkoop. voor de bodem kiezen we vaak een soort van grondbedekking denk maar aan schelpenzand. Grondbedekking is niet duur en je komt er vaak lang mee toe. De voeding voor je grasparkiet is ook niet duur. Voor voeding moet je tussen de tien en twintig euro per jaar rekenen. 

Hou wel rekening met het feit dat je grasparkiet ziek kan worden. De dierenarts kost snel wat meer. De aankoop van een grasparkiet is niet duur. Vaak heb je een grasparkiet rond de vijftien euro. Een engelse grasparkiet rond de vijfentwintig euro.

Best een jonge of een oude grasparkiet kopen?

Hangt er wat vanaf wat je wil. Wil je graag een grasparkiet die tam is en op je hand komt zitten? Dan kunnen we besluiten dat je best een jonge grasparkiet koopt. De reden hiervoor is dat een jonge grasparkiet makkelijker tam te maken is. Bij tam maken is de regel: hoe jonger hoe beter!

Andere mensen willen gewoon een grasparkiet voor gezelschap. dan maakt het niet veel uit of je een jonge of een oude grasparkiet koopt. Wel kunnen we adviseren om misschien een grasparkiet te kopen die andere mensen niet meer willen. Zo heeft de grasparkiet toch nog een warme thuis. Wel moet men rekening houden dat het verplaatsen van een oude grasparkiet soms wat veel stress kan veroorzaken bij het diertje en dat het wel eens fataal kan aflopen. Probeer de verplaatsing dan ook zo rustig mogelijk te laten verlopen. Ga niet meteen met je handen in en rond te kooi. laat de grasparkiet even wennen aan zijn/haar omgeving. 

Je weet nu welke grasparkiet je wil. Maar hoe zie je het verschil tussen een jonge of een oude grasparkiet? Sommige mensen vertrouwen verkopers van een dierenwinkel niet en willen graag zelf weten hoe je een jonge vogel kan onderscheiden van een oudere.

Hoe zie ik of het een jonge grasparkiet is?

Je hebt enkele uiterlijke kenmerken van de grasparkiet waardoor je jonge grasparkieten en oudere van elkaar kan onderscheiden. We sommen ze even op:

  • de ogen: bij een jonge grasparkiet is het zwarte oogje vaak omringd met een witte rand. Als de vogel ouder wordt zal deze dan ook weer verdwijnen. sommige oudere volgels hebben ook een witte rand rondom de ogen. Dite heeft te maken met het opgewonden zijn van de vogel. Denk maar aan wanneer er een soortgenoot in de kooi zit. 
  • lichaamsbouw van de grasparkiet: dit is niet voor iedereen even makkelijk te herkennen. Het makkelijkste om dit te herkennen is wanneer er jongere en oudere grasparkieten in een kooit zitten. Je zal dan merken dat de lichaamsbouw van de oudere grasparkiet groter en steviger is dan die van de jongere grasparkiet. De staartpennen van de jonge grasparkiet zijn een stuk korter dan die van de oudere grasparkiet. Als je echt twijfelt bij de aankoop, neem dan indien mogelijk iemand met ervaring mee naar de winkel of vertrouw op de verkoper van deze winkel. 
  • Strepen op het kopje van de grasparkiet: bij een jonge grasparkiet lopen de strepen bijna volledig tot aan de neusdop. De neusdop is het stukje boven de snavel met de bruine, roze of blauwe kleur. De strepen verdwijnen op het voorhoofd wanneer de grasparkiet zo een zes maand oud is. Ze verplaatsen zich meer naar de achterkant van het kopje. 

is de grasparkiet ziek? Hoe herken ik dit?

Je wil geen zieke grasparkiet kopen. Het is dus belangrijk een zieke grasparkiet van een gezonde grasparkiet te kunnen onderscheiden. Sommige ziektes kan je niet zien aan de grasparkiet en zal je dus later vaststellen bij je grasparkiet. 

Een gezonde grasparkiet zijn levendig en actief. Meestal kopen mensen op gevoel en zien ze een rustige, schattige en vaak dik staande vogel zitten. Deze mensen denken dan een schattige grasparkiet gekocht te hebben maar hebben zonder het te beseffen een zieke grasparkiet gekocht. Je moet dus echt kijken naar het gedrag van de vogel. Is de grasparkiet actief, speels of juist iets luidruchtiger, dan heb je te maken met een gezond exemplaar.

Een kleine tip kan zijn dat je even naar de teentjes van de grasparkiet kijkt. Er moeten vier teentjes aanwezig zijn aan elk pootje. twee naar voren en twee naar achteren gericht. Soms kan een grasparkiet een afwijking vertonen en bijvoorbeeld maar drie teentjes hebben aan één pootje of zelfs beide pootjes. 

Wat is het geslacht van mijn grasparkiet?

Voor veel mensen maakt dit niet uit. Wel is het belangrijk om te weten dat wanneer je wil kweken je best een mannetje en een vrouwtje wil kopen. Maar wat is nu het verschil? Dit is makkelijk! Je kijkt naar de neusdop. De kleur van de neusdop verandert tot de grasparkiet anderhalf jaar oud is.

Het nadeel kan zijn dat je dacht een mannetje en vrouwtje gekocht te hebben en dat je nu twee mannetjes of twee vrouwtjes hebt gekocht. Twee mannetjes kan je nog samen in een kooi zetten, maar zet je twee vrouwtjes in een kooi dan heb je problemen. Om te kweken zal je één van beide moeten verkopen of verplaatsen en dus een vrouwtje of mannetje moeten aankopen. 

1 thought on “Grasparkiet kopen?

Leave a Comment